HÅLLBARHET – EN NY DISRUPTIV KRAFT
(Utdrag ur boken Exponentiell klimatomställning)
Det vi vill göra när vi bygger våra bolag, oavsett om vi gör det som entreprenörer eller inom ramen för storbolag, är att hela tiden rigga och uppgradera våra affärsmodeller utifrån de megatrender som är på ingång, så att vi får mer medvind och blir mer framgångsrika ju längre in i framtiden vi kommer. Och två av de megatrender som just nu håller på att rita om affärslandskapet i grunden, inte bara för de kommande åren utan för de kommande decennierna, är digitalisering (inte minst förlängningen i form av exponentiella teknologier) och hållbarhet (inte minst klimatomställningen). Hållbarhet håller på att bli en disruptiv kraft, på samma sätt som digitaliseringen är en disruptiv kraft. Om vi tycker att det är mycket snack om hållbarhet idag är det ingenting mot hur mycket snack det kommer att vara om hållbarhet de kommande decennierna. Hållbarhet har verkligen bara börjat, och du kan dra ut kurvan för dess kommande framfart på samma sätt som du skulle dra ut kurvan för en exponentiell teknologi.
EXPONENTIELL ÖKNING AV UTBUD
OCH EFTERFRÅGAN PÅ HÅLLBARA PRODUKTER OCH TJÄNSTER
Affärsmässig disruption uppstår som följd av en snabb och om- fattande utveckling av både utbudet och efterfrågan inom ett visst område, i det här fallet avseende hållbarhet.
För det första kommer vi att se en exponentiell ökning av efter- frågan på hållbara produkter och tjänster. Det kommer tyvärr att drivas fram av att vi alltmer kommer att uppleva konsekvenserna av den ohållbara utvecklingen, i form av naturkatastrofer, bränder etc. Och i takt med det kommer efterfrågan på radikalt mer hållbara produkter och tjänster snabbt att öka.
Men inledningsvis kommer efterfrågan i ännu högre grad att drivas på av anställda, ”employer branding” och att företag alltmer behöver måna om sitt arbetsgivarvarumärke. För konkurrensen om den bästa arbetskraften tilltar och dagens generation unga vill mer än någonting annat arbeta för aktörer som vill något. Dessutom kommer vi att se alltmer av volatila råvarupriser och ett ökat stöd för mer progressiv klimat- och hållbarhetspolitik.
Men bara för att det finns en efterfrågan blir inte någonting disruptivt. För det krävs att även utbudet och konkurrensen snabbt tilltar. Det är här de exponentiella teknologierna kommer in i bilden. För med exponentiella teknologier får vi hela tiden mer kraftfulla verktyg att möta användarnas behov, men på sätt som innebär radikalt mindre utsläpp. Dessa lösningar kommer dessutom många gånger vara väsentligt mer lönsamma än de ohållbara vilket gör att konkurrensen utifrån hållbarhet tilltar ytterligare.
Vad hållbarhet som disruptiv kraft kommer att innebära för affärsutvecklingen har stora likheter med vad digitaliseringen har inneburit. Tidigare var det bara ”digitala företag” som hade digitalisering i själva affärsmodellen, medan mainstreamföretagen fortsatte som vanligt och kanske adderade lite digitalisering på toppen av sin redan existerande affärsmodell. Men nu finns det knappt ett enda företag med självaktning som inte på största allvar genomlyser hur den egna affärsmodellen behöver uppgraderas givet att digitaliseringen är på riktigt.
Samma sak sker nu i relation till hållbarhet. Tidigare var det bara ”hållbarhetsföretag” som hade hållbarhet i kärnan av affären medan mainstreamföretagen fortsatte som vanligt och kanske adderade något CSR-projekt i periferin av sin redan existerande affärsmodell. Men snart kommer det inte att finnas ett enda företag med självaktning som inte på största allvar genomlyser hur den egna affärsmodellen behöver uppgraderas givet att hållbarhet är på riktigt.